Ładowanie

Moje wypieki – moje ulubione ciasta

Moje wypieki – moje ulubione ciasta

Chyba każda osoba może pochwalić się smakowitymi ciastami, które jest w stanie przyrządzić na wyjątkowe okazje. Czasem nawet nie potrzeba specjalnych okazji do tego, aby upiec ulubione ciasto dla swoich bliskich. Zresztą, nie musi być to słodki deser. Może to być same pieczywo lub nawet bułki. Jeżeli ktoś szuka ciekawych inspiracji, które będzie mógł wykorzystać w swojej domowej kuchni, to może spojrzeć dalej. Znaleźć tam można ciekawe przepisy, które są łatwe do przygotowania, a będzie można wykorzystać wielokrotnie.

Ciasto leśny mech

Patrząc na ten wypiek, na myśl będzie przychodzić leśna polana, gdzie człowiek z wielką przyjemnością spędza ogromną ilość czasu. Do przygotowania tego ciasta potrzebne są:

CIASTO

  • 1 i 1/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka
  • 450 gramów szpinaku (1 opakowanie mrożonego)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru.

MASA:

  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 250 gramów serka śmietankowego.

Oprócz tego przydadzą się także:

  • garść owoców granatu,
  • garść jagód.

Ciasto należy przyrządzić w tortownicy, której średnica wynosi 25 cm.

Jajka i cukier należy ubić w jednej misce na jednolitą masę. Potem należy dodać do całości olej. Mąkę należy przesiać przez sito, a w następnej kolejności dodać do głównej miski, gdzie znajduje się już pierwsza masa. Całość należy wymieszać na wolnych obrotach. Szpinak, który wcześniej został rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody, należy dodać do ciasta. Całą masę należy wymieszać delikatnie łyżką, unikając użycia w tym miejscu miksera. Tortownica powinna wcześniej zostać wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać do dna. Dobrze wymieszaną masę należy przelać do tortownicy.

Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. jedną godzinę. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić. Dopiero potem można odkroić od niego 1/3 z całości. Tą część można pokruszyć pozostawiając większą w tortownicy (łatwiej będzie formować).

Masę należy przygotować ze śmietany, którą należy wlać do miski. Do tego należy dodać cukier i ubijać mikserem na sztywno. Na końcu należy dodać do masy serek śmietankowy. Tak, aby cała masa się ze sobą połączyła. Taką masę należy wyłożyć na 2/3 pozostałego ciasta. Na to należy wyłożyć pokruszone części dbając o dociśnięcie całości ręką. Jagody i owoce granatu należy umieścić na samym wierzchu ciesząc się z wyjątkowego deseru, który może m.in. sprawdzić się podczas spotkania z przyjaciółmi.

Snickers z dodatkiem orzeszków

Czas na to, aby jeden z ulubionych batonów został podany w nieco innej wersji. Takiej, która będzie w stanie zaspokoić potrzeby na słodkie całej rodziny – tej dalszej i tej bliższej. Aby przygotować to ciasto należy przygotować:

CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

MASA:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 litr mleka,
  • 250 g masła,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Potrzebne będą dodatkowo dwie blaszki o wymiarach 22×22 cm. Nie można również zapomnieć o masie kajmakowej, a także 100 g orzechów arachidowych. Warto wcześniej zadbać o przygotowanie blaszek. Wystarczy nasmarować je tłuszczem oraz obsypać bułką tartą, aby zapobiec przywieraniu ciasta do powierzchni.

Jajka i cukier należy ubić w jednej misce na jednolitą masę. Podczas ubijania należy dodawać powoli po jednej łyżce wody. Mąkę oraz proszek do pieczenia należy przesiać przez sitko. Dopiero potem całość można należy połączyć do wcześniej przygotowanej masy. Całość należy wymieszać delikatnie szpatułką. 1/3 z tej masy należy przełożyć do innej miski, gdzie doda się jedną łyżkę kakao. Tą mniejszą, ciemną część należy umieścić w jednej blaszce. Całość należy piec w 180 stopniach przez około kwadrans. Jasny biszkopt należy piec w tej samej temperaturze (zaraz po tym ciemnym) przez ok. 20-25 minut. Jasny biszkopt należy wystudzić, aby przekrojenie go na pół nie stanowiło żadnego problemu.

Czas na przygotowanie masy. Budynie razem z jedną łyżką mąki pszennej trzeba umieścić i rozmieszać w misce razem z zimnym mlekiem. Osobno należy mleko zagotować, dodać do tego cukier i wcześniej rozrobione budynie. Całość należy zagotować. Masę należy wystudzić. Dopiero potem w misce należy utrzeć masło z tą masą. Trzeba zadbać jednak, aby budyniową masę należy dodawać po jednej łyżce, dzięki czemu utarcie nie będzie tak problematyczne.

Teraz czas na to, aby wszystko razem połączyć, czyli przełożyć masę z biszkoptami wcześniej przygotowanymi. Jasny biszkopt na dno, na to część masy, na to ciemny biszkopt, znowu część masy budyniowej, na to jasny biszkopt, masa kajmakowa i orzechy, które należy uprażyć. Tak przygotowane ciasto najlepiej, jeżeli zostanie odstawione do lodówki na całą noc, dzięki czemu będzie można cieszyć się jego jeszcze lepszym smakiem.

Letnie ciasto z pomarańczami

Chociaż pomarańcze kojarzą się z sezonem letnim i śródziemnomorskim klimatem oraz wakacyjnym okresem, to ciasto można tak naprawdę przyrządzić przez cały rok. Nawet w okresie Bożego Narodzenia, kiedy to w sklepach można pomarańcze otrzymać w niskiej cenie. Do przyrządzenia tego ciasta potrzebne będą:

CIASTO:

  • skórka z 2 pomarańczy,
  • 330 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 5 dużych jajek,
  • 190 g cukru,
  • 100 ml soku z pomarańczy.

LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 4-5 łyżek soku z pomarańczy.

Przyda się również kilka plasterków pomarańczy, dzięki czemu całe ciasto będzie można udekorować. Efekt wizualny będzie w stanie korzystnie wpłynąć na walory smakowe.

Masło należy roztopić w garnku. Następnie należy odstawić je do całkowitego przestudzenia. Żółtka należy oddzielić od białek. Cukier należy dodać do żółtek. Całość należy miksować do momentu aż uda się uzyskać jednolitą, puszystą masę. Pomarańcze należy sparzyć, dzięki czemu starcie skórek na małych oczkach nie będzie stanowić tak dużego problemu. Z pozostałych pomarańczy należy wycisnąć cały sok dbając o to, aby nie przedostały się tam żadne pestki. Startą skórkę i sok należy dodać do masy jajecznej. Do masy należy dodać ostudzone masło. Całą masę należy wymiksować z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka należy zmiksować na sztywno w osobnej misce. Dopiero potem można umieścić je w głównej masie. Ciasto należy wlać do formy o wymiarach 10×32 cm, czyli w standardowej keksówce. Należy je piec przez ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Zanim ciasto zostanie wyjęte, należy sprawdzić jego “suchość” za pomocą drewnianego patyczka.

Potem pozostanie tylko przygotować lukier i udekorować. Ciasto pomarańczowe jest szybkie w przygotowaniu, a do tego nie jest drogie, jeżeli chodzi o zakup składników. Można o nim zawsze pomyśleć, jeżeli ktoś będzie wiedział o nadejściu niespodziewanych gości.

Wilgotne ciasto ze świeżymi truskawkami

Skoro mowa o świeżych truskawkach, to najlepiej pomyśleć o jego przyrządzeniu na początku czerwca, kiedy w sklepach pojawiają się te właśnie owoce. Takiemu wyjątkowemu wypiekowi, które na pozór niczym się nie wyróżnia, nie będzie w stanie oprzeć się żadna osoba.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 duże jajka (lub 4 małe),
  • 3/4 szklanki cukru drobnego,
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • pół szklanki oleju.

Do ozdobienia przydadzą się dwie małe łyżki rabarbaru oraz kilka truskawek – oczywiście tych świeżych. Na sam wierzch można położyć kruszonkę, ale wszystko uzależnione jest od indywidualnych preferencji smakowych.

Jajka należy zmiksować przez ok. pięć minut, aby móc uzyskać jednolitą masę. Tak, aby była ona puszysta i delikatna. Do tej masy należy dodać olej, który należy miksować delikatnie. Nie można jednak całości miksować zbyt szybko. Następnym krokiem będzie dodanie mąki, proszku do pieczenia soku cytrynowego. Do wymieszania należy użyć łyżki lub trzepaczki. Tak, aby mieć pewność, że wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać bułką tartą.

Na całą masę należy wyłożyć pokrojone w małe części truskawki oraz rabarbar. Nie można jednak przesadzać z ilością, ponieważ może się okazać, że ciasto będzie zbyt wilgne i się nie dopiecze. Jeżeli ktoś chciałby zdecydować się na kruszonkę, to powinien ją położyć na wierzchu właśnie teraz.

Całość należy piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. To jedno z najszybszych ciast do zrobienia, które zawsze będzie idealne na rozpoczęcie sezonu wakacyjnego.

Kruche i delikatne amoniaczki

Proste w przyrządzeniu, będzie można przygotować ze składników, jakie na ogół ma się pod ręką. Jest to dobra propozycja dla rodziców, którzy szukają inspiracji do tego, aby w domowej kuchni przygotować coś wspólnie ze swoimi dziećmi.

Składniki:

  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1/2 łyżeczki amoniaku,
  • 2 żółtka, najlepiej jeżeli pochodziłyby z jajek o rozmiarze L,
  • 60 g cukru białego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła zimnego.

Warto przygotować dodatkowo jedno białko z jajka, jak również 100 cukru białego.

Śmietanę 18%i 1/2 łyżki amoniaku należy umieścić w jednej misce, całość delikatnie mieszając. Potem miskę należy odstawić na jakieś pięć minut. Mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i żółtka należy umieścić w osobnej misce. Całość należy wymieszać, a na końcu dodać śmietanę z amoniakiem. Wszystko należy wymieszać w taki sposób, aby uzyskać jednolite ciasto. Tak, aby masa w żaden sposób nie kleiła się do rąk.

Potem należy dopiero wałkować na grubość od 5 do 8 cm. Ciastka można wyciąć w dowolny sposób, np. za pomocą szklanki lub foremek, jakie każda osoba na pewno posiada w swoim domu. Takie ciasteczka należy posmarować lekko roztrzepanym białkiem i podsypać cukrem (np. ksylitolem). Ciastka należy piec przez ok.15-17 minut w temperaturze 185 stopni. Powinny one wyjść lekko rumiane z piekarnika. Jest to dobra propozycja dla tych wszystkich osób, jakie szukają łatwej i szybkiej przekąski, którą będzie można podać do popołudniowej kawy.

Oto kilka przepisów, jakie są w stanie zaspokoić potrzeby wielu smakoszy łakoci.

Opublikuj komentarz